12 Mayıs 2014 Pazartesi

Cadde değil şantiye



Beyoğlu İstiklal Caddesinin çukurlardan dolayı şantiye sahasına dönen zemini insanların caddede yürümesini zorlaştırırken aynı zamanda kötü bir görüntüye sebep oluyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2005 yılında ‘‘uzun vadeli çözüm yaratacak’’ denilerek İstiklal Caddesi yenilendi. Bu kapsamda caddedeki ağaçlar da yürümeyi engellediği gerekçesiyle söküldü. Yeni yapılan zeminde granit taşlar kullanılarak gerektiğinde alt yapı çalışmalarına müdahale edilmesinin kolaylaşması amaçlandı.Yıllar içinde granit taşların oynayıp kırılması sonucunda İstiklal Caddesinde çukurlar oluşmaya başladı. Özellikle kış aylarında yağmur suyu ile dolan bu çukurlar insanların yürümesini zorlaştırıyor. Güzel bir görüntü oluşmasına yardımcı olan ağaçların sökülmesi ise İstiklal Caddesini beton yığınına dönüştürdü.


Kent engeli


Türkiye`nin de aralarında bulunduğu 156 ülke, 10-16 Mayıs tarihlerini Dünya Engelliler Haftası olarak kabul ediyor. Bu tarihlerde çeşitli paneller ve toplantılar düzenlenerek engellilerin sorunları tartışılıyor. 

                                                                          Cihangir'de engelli rampası
Dünya Engelliler Haftası, Türkiye gibi engelli  insan sayısının fazla olduğu ülkelerde engellilerin biraz da olsa sesini duyurabilecekleri bir hafta. Devlet İstatistik Kurumunun yaptığı araştırmaya göre, Türkiye nüfusunun %12.29'u engelli. Bu oran gösteriyor ki Türkiye‘de her 10 kişiden biri engelli olarak hayatına devam etmekte.
   
Sütlüce'de engelli rampası

Engellilerin en önemli sorunlarının başında ulaşım ve çevre koşulları geliyor. Engelli insanlar, özellikle İstanbul gibi engebeli ve trafik yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde yardıma ihtiyaç duyuyor. Çevre düzenleme çalışmaları bu doğrultuda, engelli insanlar düşünülerek yapılmalı. Özellikle bedensel engelliler için yapılan  bazı rampalar sadece göstermelik yapılıyor. Bu rampalar orta yaşta bir insanın dahi çıkmakta zorlanacağı rampalar. Asıl amaç; engelli insanların kimseye muhtaç olmadan dışarıya çıkmasına yardımcı olmak değil, bir şeyler yapıldığı izlenimi vermek. Kaldırımlara görme engellilere yardımcı olması için döşenilen sarı taşlar ise ya bir anda bitiyor ya da  araçlar tarafından önleri kesiliyor. İstanbul gibi büyük şehirlerdeki apartman dairelerinde yaşayan engelliler, çevre koşulları yüzünden kimseye muhtaç olmadan neredeyse dışarıya çıkamıyor.

Karaköy'de engelli yolu

  Tophane'de engelli yolu

5 Mayıs 2014 Pazartesi

Fikirtepe'de kentsel dönüşüm


İstanbul`da kentsel dönüşümün öncü bölgelerinden biri olan Fikirtepe`de yıkımlar devam ediyor. Çok sayıda binanın yıkıldığı bölgede bir o kadar bina da boş bir şekilde yıkılmayı bekliyor.
 
Toplam 150 hektar alana sahip Fikirtepe'de 4 bin 500 parsel bulunuyor. Deprem riski bulunan 6 bin 400 bina yıkılarak yerine 50 bin konut yapılması planlanıyor. Bölgede dönüşüme direnen ve gidecek yeri olmayan insanlar dışında neredeyse kimse kalmamış durumda. Evlerini inşaat firmalarına veren bina sahipleri ise kira gelirinden olmamak için mahallede kalmak zorunda olduklarını söylüyor. İnşaat firmaları ile anlaşanlar ve anlaşamayan mahalle sakinleri arasında gerginlikler başlamış durumda.

Vatandaşlar, bazı inşaat firmalarının kendilerinden imza aldıktan sonra işleri yavaştan aldıklarından şikayetçi.

Kentsel dönüşümle ilgili olarak mahalle sakinleriyle röportaj yaptık.


21 Nisan 2014 Pazartesi

Tarihi yarımada ve silüet tartışmaları


Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nün İstanbul'un siluetini bozduğu tartışmaları devam ediyor. Siluetin bozulacağına yönelik ilk tepki UNESCO tarafından gösterildi.


                                  Sülaymaniye Camii'sinden Haliç Metro Geçiş Köprüsü

Tarihi yarımadadaki siluet tartışmalarına Haliç Metro Geçiş Köprüsü ile devam ediliyor. Köprüye ilk tepkiyi UNESCO gösterdi. UNESCO, 1985 yılında `` Dünya Kültür Mirası`` listesine aldığı tarihi yarımadayı Süleymaniye Camii’nin siluetinin bozulduğu gerekçesiyle ``Tehlike Altındaki Dünya Mirası`` listesine alma tehdidinde bulundu. Türkiye’de de köprüye karşı çeşitli tepkiler vardı. Aralarında Orhan Pamuk ve Ara Güler gibi ünlü isimlerin de bulunduğu İstanbul SOS Girişimi ``Başka bir köprü yapmak mümkün`` imzalı dilekçelerini İstanbul Büyükşehir Belediyesine ve Cumhurbaşkanlığına göndererek  köprüye olan tepkilerini dile getirdiler. Ara Güler, köprü ile ilgili olarak “Zavallı bilgileri ile şehrin içine sı...cak demir yığınını yaptılar” diyerek biraz da sert bir dille köprüyü eleştirdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş`ın 30 Mart yerel seçimlerinde Unkapanı`nda bulunan Atatürk Köprüsü’nün yıkılacağını ve araç trafiğinin deniz altından tüp geçitlerle sağlanacağını söylemesi, Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nü ve siluet tartışmalarını tekrardan gündeme getirdi. Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nü kullanan vatandaşlara köprü hakkındaki düşüncelerini sorduk.